Meze #1: Falafel og enkel hummus

Meze. Jeg elsker meze! Så mange gode smaker, og akkurat så enkelt eller avansert som du selv måtte ønske å gjøre det 😉 Vi lagde nylig en stor familiemiddag med mange ulike meze-retter, og det var så godt! Her får du oppskriften på falafel og hummus, to allsidige varianter som kan brukes på mange ulike måter.

Når jeg lager falafler, lager jeg gjerne en stor porsjon, da de er supre å ha i frysen til en rask og enkel middag.

Falafel

Ingredienser (nok til ca. 35-40 falafler)

  • 3 dl tørre kikerter, lagt i vann over natten
  • 1 stor, eller 2 små gule løk, grovhakket
  • 5-6 fedd hvitløk, grovhakket
  • En god bunt frisk koriander (noen ganger bytter jeg ut dette med en neve soltørket tomat)
  • 2 gode ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 4 ts tahini
  • 2 ts paprikapulver
  • 1,5 ts spisskummen, malt
  • 1/2 ts kardemomme, malt
  • 1/2 ts chilipulver
  • 4-6 gode ss kikertmel, begynn med 4, og tilsett ev. litt mer om nødvendig
  • et dryss nykvernet pepper
  • Nøytral olje til fritering

Slik gjør du: 

  1. Skyll kikertene (som har ligget i vann over natta) og ha dem oppi en food processor sammen med alle de andre ingrediensene. Husk å begynne med 4 ss kikertmel.
  2. Kjør alle ingrediensene til en grov masse. Jeg liker de best om deigen ikke er altfor fin, men pass på å få knust kikertene godt. Massen skal være så klebrig at den henger sammen om du klemmer den mellom fingrene.
  3. Sett kaldt i minst 15 minutt. Dette gjør det lettere å forme “kakene”.
  4. Finn frem en tykkbunnet gryte og hell oppi olje til du har ca. 3-5 cm i bunnen av gryta. Sett på full varme og la den bli god og varm før du begynner (men vær forsiktig, det blir veldig varmt!).
  5. Ta ut falafelmassen og bruk to ss til å forme falaflene med. Lag en “prøvefalafel” og legg den forsiktig ned i oljen. Om den faller veldig fra hverandre blander du inn en ss kikertmel til, og prøver igjen.
  6. La falaflene bli gyldenbrune (de må gjerne snus en gang) før du legger dem over på kjøkkenpapir så de får rent av seg.
  7. Resultatet skal være sprøtt på utsiden, og mykt og smakfullt på innsiden 😉

 

Enkel hummus

Ingredienser

  • 1 boks kokte kikerter
  • 2-3 ts tahini
  • 1 fedd hvitløk, grovhakket
  • en klype salt
  • 1/2 ts spisskummen
  • Saften fra en halv sitron
  • God olivenolje (begynn med 3-4 ss)

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en food processor eller blender.
  2. La det knuses til en fin og jevn masse, samtidig som du sper på med litt og litt olivenolje.
  3. Fortsett å spe med olje til ønsket konsistens.
  4. Smak eventuelt til med mer salt og sitron.
  • Hummus passer perfekt som dip til ulike grønnsaker, sammen med varmt pitabrød og oliven, som pålegg eller på salaten. Eller til hva enn du måtte ønske 😉

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s