Rundstykker: én oppskrift, tre varianter

Vi venter gjester i påskeferien, og jeg fikk bestilling på rundstykker til påskefrokosten. Siden det er både barn og voksne her i huset, så tenkte jeg at jeg skulle lage litt av hvert, og kom opp med disse oppskriftene, som alle har de samme grunnelementene, men litt ulike variasjoner.

Fine rundstykker:

Ingredienser til 20-24 stk: 

  • 800 g siktet hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 3 ts sukker
  • 4 ss olivenolje
  • 6 dl lunkent vann

Solsikkerundstykker:

Ingredienser til 20-24 stk:

  • 730 g siktet hvetemel
  • 70 g solsikkekjerner
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 3 ts sukker
  • 4 ss olivenolje
  • 6 dl lunkent vann
  • ev. solsikkekjerner til topping

Grovere rundstykker:

Ingredienser til 20-24 stk:

  • 500 g siktet hvetemel
  • 50 g linfrø
  • 100 g hvetevals, eller lignende (grovere mel)
  • 150 g grovmalt rugmel
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 3 ts sukker
  • 4 ss olivenolje
  • 6 dl lunkent vann

 

Slik gjør du:

  1. Hell alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin (type kenwood eller lignende), eller eventuelt i en stor bakebolle.
  2. La deigen eltes i 5-10 minutt til det er blitt en jevn, myk og litt klissete deig.
  3. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45-60 minutt
  4. Hvelv deigen ut på en godt melet flate og brett inn litt mel. Form deigen til en lang pølse eller en rund “kake” slik at det er lettere å dele opp i omtrent like store emner. Del i 20-24 emner, alt etter hvor store rundstykker du ønsker.
  5. Fordel på to stekebrett som settes til etterheving minst 30-45 minutt.
  6. Pensle lett med plantemelk eller vann, og topp eventuelt med det du ønsker av frø og kjerner.
  7. Stekes midt i ovnen ved 210 ºC (jeg bruker varmluft) i ca. 12-15 minutt.
  8. La hvile på rist.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s