Sprø havrecookies

Helt siden jeg la om kostholdet har jeg vært på jakt etter den perfekte cookie-oppskrift, men det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. Å bake kjeks uten egg og margarin er litt uvant i starten, og jeg opplevde støtt og stadig at kjeksene bare smuldret sammen idet jeg løftet dem opp fra stekebrettet. Men det var før! For nå føler jeg at jeg har funnet en skatt, en skatt som ikke går i oppløsning bare du ser på den. Hurra!

Til 30 mellomstore cookies trenger du:

  • 4 dl hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1 ts ekte vaniljesukker
  • 1 dl kokosolje
  • 0,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
  • 1,5 dl grovt peanøttsmør
  • 2 dl kokosblomstsukker, ev. vanlig hvitt sukker
  • 2 dl brunt sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1-2 ts kanel, tilpass etter egen smak
  • 5 ts knuste linfrø*
  • 1 dl mandel- eller soyamelk
  • 5 dl store havregryn
  • ev. 50 g hakket sjokolade eller en neve tørkede tranebær**

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175ºC.
  2. I en bolle: Bland sammen hvetemel, bakepulver, natron og vaniljesukker.
  3. I en annen bolle: Bruk en håndmikser og bland sammen de øvrige ingrediensene, bortsett fra havregryn og ev. sjokolade/tranebær
  4. Sikt melblandingen over i den andre bollen og bland sammen.
  5. Bland så inn havregryn og eventuelt hakket sjokolade eller tranebær.
  6. Finn frem stekebrett kledd med bakepapir. Bruk hendene til å klemme deigen fast i små kuler (ca. en spiseskje deig i hver) som du klemmer litt flate på stekebrettet. Det er passelig med ca. 12 cookies på hvert brett. Deigen kan oppleves litt oljete, men det skal den også være, og du merker det ikke etter steking.
  7. Stekes midt i ovnen i ca. 12 minutt til de er gyldenbrune i kantene. La dem hvile noen minutter på stekebrettet før du flytter dem over til en rist og lar de avkjøles.

Håper det smaker!

Har du prøvd ut oppskriften? Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

*Jeg bruker kaffekverna til å knuse linfrø, det funker kjempefint. Man kan også få kjøpt ferdigknuste linfrø.

**Kjeksene er like gode uten sjokolade eller tranebær også 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s