Mandelsmør med et hint av kanel

Nøttesmør var noe jeg fikk øynene opp for etter å ha lagt om til et vegansk kosthold. Før kunne jeg ikke skjønne hva som var det store med peanøttsmør på skiva, og tenkte det bare egnet seg i cookies sammen med sjokoladebiter. Men det var altså før… Nå er peanøttsmør en “staple” i min hverdag, noe jeg bruker stort sett hver eneste dag. På havregrøten, på skiva, i middagen eller i deilige peanøttsmør- og havrekjeks. Det er faktisk ikke så vanskelig å lage selv heller, og man kan lage nøttesmør av mange ulike nøtter og frø. Her har jeg laget en variant av mandler, med kanel og en liten klype salt. Digg!

Ingredienser (gir ca. 2,5 dl ferdig mandelsmør)

  • 5 dl mandler
  • 1/2 ts kanel (eller så mye du måtte ønske)
  • 1/8-1/4 ts salt (vær forsiktig, og smak heller til med litt og litt. Det er vanskelig å gjøre det mindre salt igjen 😉 )

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175 ºC, finn frem et stekebrett og fordel mandlene utover. La mandlene ristes i ovnen i ca. 10 minutt, men rør litt rundt omtrent halvveis i tiden. Mandlene kan også ristes lenger om ønskelig, bare pass på at de ikke blir brent.
  2. Ta ut mandlene og la de avkjøles en stund.
  3. Tøm de rista mandlene oppi en relativt hurtig food processor med kniv.
  4. Nå begynner en enkel, men litt tidkrevende prosess. Bruk det hurtigste programmet på food processoren, og la mandlene knuses til en finere og finere masse. Etter 15-30 minutt (avhengig av maskinen) vil massen bli mer og mer flytende. Tilsett kanel og salt, og kanskje er det nødvendig å skrape ned massen fra kantene av og til.
  5. Kjør smøret videre til du har en fin og halvflytende konsistens.
  6. Etter så lang tid, vil smøret være ganske varmt. Hell det derfor over i en lufttett beholder og sett det i kjøleskapet til det er ordentlig avkjølt.

Mandelsmøret holder seg fint i kjøleskapet i ca. 1-2 uker, men med en passelig liten oppskrift er det tvilsomt at det får stå så lenge 😉 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s