Bakt gulrot- og ingefærsuppe med kokosmelk

Noen ganger kikker man i kjøleskapet og innser at det er på tide å få brukt opp de siste potetene, eller den paprikaen som begynner å bli litt myk i kantene. En fornuftig tanke når det kommer til å redusere matavfallet også. Bruk det du har i kjøleskapet, og få det til å funke. Slik var det med denne oppskriften. 

Dette er en litt tykk suppe, som på magisk vis både er fin og mild, men samtidig også litt hot på “tampen”. Oppskriften rekker til 2-3 porsjoner, avhengig av om du velger å spise den til lunsj eller til middag, og om du serverer med brød eller lignende.

Ingredienser

  • 3 store, eller 4 medium gulrøtter
  • 1 ss nøytral olje
  • litt salt, gjerne havsalt
  • 4-5 hvitløksfedd, med skall på
  • 2 store sjalottløk
  • 1-2 ss vann
  • 1/4-1/2 ts tørkede chiliflak, tilpass etter ønsket styrke
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss revet, fersk ingefær
  • 1 dl røde linser, skylles før bruk
  • 2 dl vann
  • 1 boks kokosmelk (jeg brukte 250 ml, men det går nok fint å bruke en større boks også)
  • ev. 1 dl vann til å tynne suppa litt
  • salt og chilipulver
  • forslag til topping: chiliflak, havsalt og gresskarkjerner

 

Fremgangsmåte:

  1. Sett på ovnen til 200 grader
  2. Skyll og eventuelt skrell gulrøttene. Kutt dem opp i grove biter, ca. 2 cm tykke skiver. Legg dem utover et stekebrett kledd med bakepapir, hell over litt olje og dryss over salt. Bruk hendene dine til å vende bitene inn i oljen, slik at mest mulig dekkes.
  3. Legg de hele hvitløksfeddene i aluminiumsfolie og hell over bittelitt olje. Pakk det hele inn og legg det på samme brett som gulrøttene.
  4. Bak gulrøttene og hvitløken i ovnen i til sammen 20-25 minutt, men snu gulrotbitene ca. halvveis i tiden. Bitene skal bli gyldne, og noen gjerne litt brune.
  5. Når gulrøttene snart er ferdige, deler du opp løken i grove skiver og har dem oppi en gryte sammen med 1-2 ts vann/ev. olje. La løken surre en stund til den begynner å bli myk og “gjennomsiktig”.
  6. Strø så litt salt, chiliflakene og ingefæren over løken, og la det varmes litt til mens du rører rundt.
  7. Ta ut gulrøttene og hvitløken fra ovnen. Ta av skallet på hvitløken (pass deg, det kan være varmt!) og tøm feddene og gulrøttene oppi sammen med løken. Bruk sleiva til å knuse hvitløksfeddene litt.
  8. Skyll linsene (jeg bruker “split red lentils”) og ha dem oppi gryta sammen med 2 dl vann. La det stå på middels varme, under omrøring, til mesteparten av vannet ser ut til å ha trukket inn i blandingen.
  9. Ha oppi kokosmelken, la det koke opp og deretter småkoke til linsene og gulrøttene er ordentlig møre.
  10. Bruk en stavmikser til å gjøre suppa jevn. Jeg lot den være litt grov. Om den virker veldig tykk, sper du med ca. 1 dl vann til. Smak deretter til med salt og chilipulver. La så suppa småkoke i noen minutter til før den er klar til servering.

 

Jeg toppet med litt chiliflak, havsalt og gresskarkjerner, og serverte med hjemmebakte rundstykker. Nam!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s