Luftige rundstykker, hvete og rug

Duften av fersk gjærbakst brer seg i huset. Dampen siver ut av rundstykket idet du deler det i to. Rundstykket du har foran deg er mykt og luftig, og skorpen er passe tynn og sprø. Perfekt til en lang søndagsfrokost, i fryseren til en annen dag eller som brød til en god burger. 

Til 14-16 middels store rundstykker:

  • ca. 1 kg fint hvetemel
  • 2,5 dl sammalt rugmel, grovt
  • 1 ts salt
  • 1 pk tørrgjær
  • 2-3 ss olje, f. eks. raps eller oliven
  • 1 ts lønnesirup eller sukker
  • 5 dl vann, lunkent
  • Plantemelk (f. eks soya) eller vann til pensling
  • Ev. frø til topping, eks. sesamfrø eller gresskarkjerner

 

  1. Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, gjerne i en kjøkkenmaskin (så får den gjøre mesteparten av arbeidet for deg 😉 ), men hold tilbake ca. 3 dl av hvetemelet.
  2. Hell så oppi det våte og bland godt sammen.Ha i litt mer av hvetemelet, deigen skal være løs, men ikke altfor våt. Unngå å ta i for mye hvetemel, da gjærbakst lett blir veldig kompakt med for mye mel.
  3. Elt deigen i 5-10 minutt, til den er fin og litt klissete.
  4. Dekk den med et klede og sett den på et lunt sted til heving i ca. 45-60 min. Den skal dobles i størrelse.
  5. Tøm litt hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bollen. Kna inn hvetemel til deigen er håndterbar, men fortsatt litt klissete.
  6. Del deigen i 14-16 like store emner (det kan være lurt å rulle den ut til en lang pølse først om du vil være mer nøyaktig). Rull deretter hvert emne til jevne, runde “baller” før du legger dem med litt mellomrom på et bakepapirkledt stekebrett (bruk heller to stekebrett enn å legge dem for tett).
  7. Sett ovnen på 200 grader (jeg bruker varmluft)
  8. Dekk rundstykkene med et klede og la dem etterheve i ca. 30-45 minutt, til ca. dobbel størrelse.
  9. Når rundstykkene har fått etterheve, pensler du dem lett med litt plantemelk eller vann og strør eventuelt ditt valg av frø over.
  10. Stek rundstykkene midt i ovnen i 10-12 minutt. Gjerne 14-15 minutt om du har laget litt store rundstykker, men følg med så de ikke svir seg. Rundstykkene skal være gyldne og gi fra seg en hul bankelyd om du dunker forsiktig på skorpen. Avkjøl på rist.

img_2150

Perfekt til helgekosen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s