Havregrøt: Gylden, søt og crunchy

Jeg husker en periode fra mine barneskoleår hvor mamma pleide å koke havregrøt til oss før vi skulle på skolen. Eller.. Jeg husker det i hvert fall slik at hun gjorde det stort sett hver dag, men det kan hende jeg tar feil. Jaja, jeg lever i minnet. Havregrøt kokt på kumelk, toppet med kanel og sukker, og kanskje en og annen rosin. Det var tydeligvis noe spesielt med den grøtfrokosten, siden minnet sitter så sterkt fremdeles. Akkurat det er egentlig ikke så rart, for havregrøt er jo både godt og mettende – en perfekt start på en ellers hverdagslig morgen. 

I årene  etter den perioden var det nok ikke like selvsagt å spise havregrøt til frokost, men da jeg la om kostholdet mitt og kuttet ut dyreprodukter i alle former og versjoner, fikk havregrøten sin renessanse. Nå spiser jeg havregrøt minst tre-fire ganger i løpet av uka, om enn en litt annen utgave enn den fra barndommen. For ja, havregrøt med kanel og sukker kan bli kjedelig i lengden. MEN! Havregrøt kan jo lages i så mange ulike varianter, ja, man kan til og med finne på å bytte ut havregrynene med andre korn, selv om jeg enn så lenge trives med havren. Derfor vil jeg, blant annet, dele noen av disse variantene med dere. Jeg kaller det min “Grøtserie”, og forhåpentligvis blir den både god, variert og innholdsrik!

Neste ut er en gylden variant, med karamelliserte nøtter og blåbær på toppen. Nam!

I denne oppskriften kan det være lurt å begynne på nøttene først.

Til 1 porsjon (ps. én kopp tilsvarer ca. 2,4 dl):

Karameliserte nøtter:

 • En liten neve forskjellige nøtter og frø, jeg brukte pistasjnøtter, valnøtter og gresskarkjerner
 • 1 ss lønnesirup

Sett ovnen på 200 grader og gjør klar et stekebrett med bakepapir. Ha nøttene oppi en liten skål og hell lønnesirupen over, bland slik at alt er godt fordelt. Tøm dem ut på stekebrettet og spre dem litt så de ikke ligger helt tett. La nøttene stå i ovnen i ca. 4-5 minutt, men følg med så de ikke blir brent (imens kan du lage grøten). Ta dem så ut av ovnen så de får kjøle seg ned, og sirupen stivner.

I gryta:

 • 1/2 kopp store havregryn
 • 1/2 kopp vann
 • 1/2 kopp plantebasert melk (f.eks. soya)
 • En klype salt
 • 1/2 ts kanel
 • 1/4-1/2 ts gurkemeie

Om du ønsker det, kan du velge å bytte ut melka med bare vann, eller omvendt. Jeg liker konsistensen grøten får når jeg bruker halvt om halvt. Dessuten rekker soyamelken dobbelt så lenge på den måten.

Bland alt sammen i en liten gryte og kok opp under omrøring. Når grøten har fått koke opp kan du redusere varmen noe, og la den småkoke videre til ønsket tykkelse (vanligvis er grøten min ferdig på under fem minutt). Husk å røre underveis.

På toppen:

 • De karamelliserte nøttene
 • 1-2 ss blåbær, frosne eller friske
 • ev. 1 ss peanøttsmør under grøten, en god overraskelse 😉

Når grøten er ferdig, finner du frem skåla og putter eventuelt peanøttsmør i bunnen før du heller grøten over. Peanøttsmøret smelter inn i grøten og gir en fin, overraskende touch til måltidet. Topp så grøten med de karamelliserte nøttene og blåbær, og “dig in”!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s