Ovnsbakt, sprø blomkål og grønnsaker i østasiatisk saus

Asiatisk og vegansk, det går “hånd i hånd”. Det finnes mange matretter fra Asia som enten er veganske allerede, eller som lett kan veganiseres – og det er så fint! Her er min oppskrift på sprø, ovnsbakt blomkål og grønnsaker i en herlig, spicy saus inspirert av det øst-asiatiske kjøkken.

(Denne oppskriften er under utvikling. Kom gjerne med tilbakemelding på ting som kan forbedres!)

Oppskriften passer til 1 person, men kan lett dobles.

Ingredienser og fremgangsmåte: 

Til blomkålen (tilpass mengdene til mengden av blomkål):

  • 1/4 – 1/2 blomkålhode, avhengig av størrels og hvor sulten du er
  • 2-3 ss Maizenna, maisstivelse
  • 3-4 ss griljermel eller brødsmuler
  • 3-4 ss vann
  • ca. 1/4 ts chilipulver (ev. mer om du liker det litt sterkere)
  • 1-2  ts soyasaus
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sesamolje
  • 1/2 ts nøytral olje
  1. Sett ovnen på 225 grader og gjør klar et stekebrett med bakepapir
  2. Skyll og kutt blomkålen opp i små-medium store “trær”.
  3. Bland sammen de tørre ingrediensene, og deretter de andre ingrediensene i en bolle som også vil romme blomkålen. Tilpass mengdene litt etter egen smak og mengden av blomkål.
  4. Putt blomkålen oppi
  5. Vend blomkålen i blandingen slik at hver del dekkes mest mulig. Bruk gjerne en gaffel eller skje til å smøre blandingen på bitene.
  6. Legg blomkålen utover stekebrettet og la den bakes i ovnen i 20-30 min. Sjekk underveis og snu gjerne bitene halvveis inn i tiden for å la dem bakes jevnt. Om blomkålen ser ut til å bli for brun kan du skru ned varmen noe, men målet er å få gjennomstekte biter med deilig sprø utside. Mens blomkålen bakes, kan du koke ris og lage sausen:

 

Til grønnsakene og sausen:

  • 1 ss nøytral olje
  • 1/2 – 1 ts tørkede chiliflak, tilpass mengde etter styrkepreferanser
  • Litt nykvernet pepper
  • 1-2 ss cashewnøtter, hakket i grove biter
  • 2-3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1/2 ts fersk ingefær, finhakket eller revet
  • 1-2 gulrøtter, i tynne strimler
  • 2-3 champignon eller 1/2-1 portobellosopp, i skiver
  • 1 vårløk, i ringer
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • 1/2 ts sukker
  • 1/2-1 dl vann
  • 1/2 ts maisstivelse
  • Sesamfrø, til topping
  1. Bruk en tykkbunnet panne på medium varme. Ha oppi oljen og chiliflakene (vær obs på at disse kan gjøre sausen ganske sterk om du har i mye), og la dem ristes en liten stund mens du rører om.
  2. Senk varmen noe og ha i hvitløk, ingefær, pepper og cashewnøttene. La dette ristes ytterligere, til hvitløken begynner å bli fin og gylden.
  3. Ha eventuelt litt mer olje i blandingen om det er tørt, og ha oppi gulrot og sopp. Stek sammen til soppen ikke lenger er tørr, og gulrøttene begynner å mykne litt. Ha oppi halvparten av vårløken.
  4. Finn fram en liten skål og bland sammen soyasaus, riseddik, sukker, vann og maisstivelse. Om det ser lite ut kan du eventuelt ha i litt mer vann. Hell blandingen over grønnsakene, rør om og la det varmes i 1-2 min så sausen tykner litt. Smak gjerne på sausen mot slutten og smaksett med bittelitt ekstra soyasaus om du syns det trengs, men pass på at det ikke blir for salt!
  5. Servering: legg risen nederst, spre blomkålen over og hell deretter grønnsakene og sausen over. Topp med resten av vårløken og sesamfrø – og nyt!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s